Кremiranje u Danskoj postalo legalno tek krajem 19. veka

Fotogenična stabla trešanja u cvatu, brojne zanimljive skulpture, čarobna jezerca, deca i odrasli koji se bezbrižno sunčaju na smaragdnozelenoj, uredno ošišanoj travi ili opušteno voze na biciklima, terapijski vrt, stara kapelica koja bi uskoro trebala da se pretvori u pozorištе. 🧐

Zvuči idilično, zar ne? Sve ovo možete pronaći na grobljima u Kopenhagenu, koja su evoluirala u javne, urbane prostore u koje hrle živi – i to ne podstaknuti smrću, nego radošću života, piše putnikofer.hr.

Groblja u Kopenhagenu pretvorena su u zelene oaze i omiljena su mesta brojnih generacija

Groblja u mnogima izazivaju osećaj jeze i nelagode, a neki ih pak doživljavaju kao lepa i mirna mesta. Građani sekularne Danske definitivno spadaju u ovu drugu kategoriju.

Kopenhagenška groblja danas su i prava turistička atrakcija. Mnoge agencije nude organizovane obilaske istih na kojima vodiči posetiocima otkrivaju tajne iz lokalne kulture sahranjivanja. Prema istorijskim podacima, kremiranje u Danskoj postalo je legalno tek krajem 19. veka.

Pre toga, mrtvi su se sahranjivali isključivo u zemlju, što je predstavljalo značajan izazov jer je s vremenom postajalo sve teže naći dovoljno prikladnih mesta za sve pokojnike. Promene su bile nužne pa je već do 1950. godine u Kopenhagenu oko poloviна preminulih bila kremirana. Danas je tako s većinom, tj. barem sа 90% mrtvih.

Transformaciji groblja pridoneo je i opšti pad religioznosti među stanovništvom, ali i sve veći broj ljudi koji su se doseljavali u glavni grad Danske. Kao posledica toga, polako su se otkrivale goleme, ali nedovoljno iskorišćene zelene površine na nekim grobljima u Kopenhagenu.

Postupno, ali pre svega dostojanstveno, počeli su da ih okupiraju živi stanovnici toga grada.

Na groblju se organizuju koncerti, predstave, izložbe...

Građani Kopenhagena pritom nisu zaboravili da su to i dalje mesta na kojima ožalošćeni posećuju grobove svojih najmilijih. To najbolje dokazuje groblje Assistens u Nørrebrou, modernoj i multikulturalnoj četvrti koja je omiljeno okupljalište studenata i kreativaca. 🪦

Lokalci ga od milja zovu mestom za odmor duše. Prostire se na površini od 25 hektara i domaćin je brojnim kulturnim događanjima tokom cele godine – tamo se organizuju koncerti, predstave, izložbe… Naravno, jasno je označeno koja se područja koriste za sahrane, a koja za rekreaciju i opuštanje. A za što lakše snalaženje na ovoj neobičnoj lokaciji, posetiocima su dostupne i odgovarajuće karte.

Spokojna lepota prirode i rajski ambijent ove zelene oaze u Nørrebrou oduševljavaju i lokalce i turiste, koji u sve većem broju posećuju Assistens. Poslednje počivalište mnogih poznatih Danaca (tako je sahranjen i veliki pisac Hans Kristian Andersen) danas je popularno izletište, s punim pravom. 🧐

Ko zna, možda će se i druge evropske države uskoro ugledati na Dance, prenosi b92.net.

Autor: b92.net