Evo o kome se radi 👇

Film Matriks jedan je od najpopularnijih naučnofantastičnih filmova svih vremena, u kom glavnu ulogu tumači Kijanu Rivs. Međutim, Rivs zapravo nije bio prvi izbor za ulogu Nea, koja ga je proslavila, prenosi b92.net.

Popularna franšiza s vremenom je postajala sve složenija, izgrađujući celu istoriju pada čovečanstva i načina kako bi veštačka inteligencija mogla da iskoristiti ljudsku rasu simulirajući stvarnost, a franšiza je takođe analizirana zbog komentara o rodnom identitetu, konzumerizmu i kapitalizmu.

Ipak, uloga je trebalo da pripadne Bredu Pitu. On je tokom devedesetih godina često birao zanimljive uloge. Čak je znao i da riskira pa je svoju prvu nominaciju za Oskara za najboljeg sporednog glumcu zaradio u filmu 12 majmuna, koji je objavljen 1995. godine.

Iako je Pit u to vreme često riskirao sa izborom uloga, ipak je odbio da glumi u Matriksu, te je uloga pripala Rivsu.

Međutim, to nije negativno uticalo na njegovu karijeru jer se pojavio u još jednom klasiku iste godine, a to je film Fight Club Dejvida Finčera.

Pit se jednom našalio da Matriks nije jedino kinematografsko remek-delo u kojem mu je ponuđena prilika da glumi. Zanimljivo je i to da je i Vil Smit bio razmatran za ulogu Nea, budući da je već ostvario veliki uspeh u naučnofantastičnim filmovima, a to su Men in Black i Independence Day.

Međutim, Smit je smatrao da bi samo upropastio tu ulogu i zbog toga nije želeo da glumi u popularnom filmu.

Autor: klix.ba / b92.net