Nalazi se u kuhinji svake domaćice 👇

Iako ovo povrće jelu daje poseban šmek i prepoznatljivu aromu, on ima i svoje mane. Seckanje crnog luka često izaziva suze u očima, a sem toga dešava se da se prilikom kuvanja usmrdi cela kuća, prenosi b92.net.

Nijednoj domaćici se ovo ne dopada, pogotovo što crni luk može da se uvuče u garderobu i kosu, a ponekad nije jednostavno izluftirati, naročito kada je napolju hladno.

Krivac za neprijatne mirise je oslobađanje sumpora iz luka prilikom termičke obrade.

Kako biste izbegli neprijatne mirise koji se šire kuhinjom, potrebno je da dodate jedan sastojak koji skoro svaka domaćica već ima, a upitanju je soda bikarbona.

Kad iseckate crni luk i spustite ga u tiganj sa zagrejanim uljem, obavezno dodajte kašičicu sode bikarbone. Ako koristite više od 1/2 kg crnog luka, dodajte punu kašiku sode bikarbone i dinstajte kao i obično.

Soda bikarbona ne rešava samo neprijatan miris, već će se crni luk zahavljajući njoj zgusniti, pa ćete ga lakše svariti.

Takođe, ako jelo koje pripremate sa dinstanim lukom zahteva i dodavanje zaprške, slobodno izostavite taj deo, jer soda bikarbona daje potrebnu gustinu.

Autor: Stvar Ukusa / superzena.b92.net