Dibao, koji je imao 18 godina kada se zločin dogodio, prvobitno je osuđen na smrt zbog ubistva 19-godišnje Barbare Gram

Amerikanac Robert Dibao proveo je 37 godina u zatvoru na Floridi zbog silovanja i ubistva 1983. koje nije počinio. Sada će dobiti 14 miliona dolara od grada Tampe kao kompenzaciju za sve te izgubljene godine.

Dibao, koji je imao 18 godina kada se zločin dogodio, prvobitno je osuđen na smrt zbog ubistva 19-godišnje Barbare Grams. Iako mu je kazna kasnije smanjena na doživotni zatvor, tek 2018. godine — uz pomoć organizacije "Projekt nevinosti" — tužioci su pristali da se slučaj ponovo pokrene.

DNK testiranje koje nije bilo dostupno početkom 1980-ih ukazalo je na još dvojicu muškaraca u ubistvu, što je dovelo do Dibaovog puštanja iz zatvora 2020. Nedugo nakon toga, Dibao je tužio grad Tampu, policajce koji su istraživali slučaj i forenzičkog zubara koji je svedočio da mu zubi odgovaraju navodnom tragu ugriza na žrtvi.

Tužba je ršena 11. januara, a Gradsko veće Tampe je u četvrtak jednoglasno izglasalo da je odobri i službeno dodijeli 14 miliona dolara Dibaou, koji sada ima 59 godina. Članovi Veća rekli su da je novac najmanje što grad može učiniti za njega.

- Ovo je bila velika greška - rekao je član veća Luis Vijera.

Dibao, koji nije prisustvovao sastanku u četvrtak, u slučaju je zastupala advokatska firma Loevy & Loevy sa sedištem u Čikagu, koja je vodila brojne slučajeve nepravomoćnih osuda širom zemlje.

- Nagodba nije samo priznanje štete koju je pretrpeo gospodin Dibao, već i prilika za njega da nastavi sa svojim životom - navodi se u saopštenju advokatske firme.

Šef policije Tampe Li Berkov rekao je u vlastitoj izjavi da u godinama nakon slučaja Dibao, detektivi prolaze bolju obuku i da je napredak u tehnologiji doprinio u načinu na koji se takve istrage vode.

- Prepoznajemo duboke i trajne posledice ovog slučaja, posebno na gospodina Dibao skoro četiri decenije kasnije - rekao je Bekov.

Dibao i njegova advokatska firma dobit će 9 miliona dolara ove godine, 3 miliona sljedeće godine i 2 miliona dolara 2026. godine, prema gradskim dokumentima.

Grams je seksualno zlostavljana i pretučena na smrt u augustu 1983. dok je išla kući sa posla u restoranu u Tampi. Medicinski istražitelj je zaključio da je rana na njenom obrazu trag ugriza, što je navelo istražitelje da uzmu uzorke ugriza od brojnih muškaraca, uključujući Dibaou. Značajno je da je otisak rane napravljen pomoću pčelinjeg voska.

Forenzički zubar je utvrdio da je ugriz došao od Dibao, iako on nije poznavao Grams, ali je često dolazio u područje gde je pronađeno njeno telo. Stomatolog je svedočio u sklopu Dibaove tužbe da više ne veruje da se tragovi ugriza mogu direktno upariti s pojedinom osobom.

Decenijama kasnije, DNK testiranje je ukazalo na Amosa Robinsona i Abron Skota, dvojicu muškaraca koji služe doživotne zatvorske kazne zbog drugog ubistva. Obojica čekaju suđenje za ubistvo u slučaju Grams.

Svedočenje zatvorskog doušnika da je Dibao priznao da je ubio Gramsa takođe je kasnije diskreditovano. Grad je u nagodbi negirao da je bilo koji od njegovih policajaca kriv za namerno nedelo, kao što je Dibaoe tvrdio u tužbi.

Dibao je izašao iz zatvora na Floridi u augustu 2020.

- Molio sam se Bogu svaki dan i nadao se tome - rekao je Dibao nekoliko trenutaka nakon puštanja na slobodu.

Autor: redportal.rs