U tužbi tvrdili da su izgubili prihod kada je gigant Uber agresivno ušao na australijsko tržište

Uber je pristao da plati 271,8 miliona australijskih dolara ili 178,3 miliona dolara za rešavanje tužbe u Australiji, saopštila je danas advokatska firma koja zastupa australijske taksi kompanije i njihove vozače.

Advokatska firma Moris Blekburn podnela je grupnu tužbu u ime više od 8.000 taksi kompanija i taksista. U tužbi su tvrdili da su izgubili prihod kada je gigant Uber "agresivno" ušao na australijsko tržište.

- Uber se borio zubima i noktima kroz svaki deo procesa - saopštila je advokatska kancelarija.

- Od 2018. godine, Uber je dao značajan doprinos različitim programima naknade za taksi vozila širom države, a današnjim predloženim rešenjem, mi smo ova pitanja stavili u prošlost - navodi Uber u saopštenju za javnost.

Uber nije otkrio iznos predloženog poravnanja. "Bilo bi neprikladno komentarisati pojedinosti dok se posao ne finalizuje i nagodba potvrđena na sudu" navodi Uber u saopštenju.

Grupna tužba protiv Ubera podneta je 2019. godine Vrhovnom sudu australijske države Viktorije.

- U ovom slučaju smo uspeli tamo gde su mnogi drugi zakazali. Pokrenuti su slučajevi protiv vlada u Viktoriji, Kvinslendu i Zapadnoj Australiji i svi su propali - rekao je glavni advokat Morisa Blekburna, Majkl Doneli.

- Ono što su članovi naše grupe tražili nije još jedno u nizu izvinjenja, već rezultat. To smo im danas isporučili - dodao je on.

Pre nego što se može izvršiti bilo kakva isplata, sud ipak mora da odobri predloženo poravnanje kao da je u najboljem interesu članova razreda.

Uber ima sedište u San Francisku, osnovan je 2009. godine i posluje u oko 70 zemalja i više od 10.000 gradova širom sveta. Tokom godina, suočio se sa protestima taksista u gradovima širom sveta.

U decembru 2023. kompanija je dobila tužbu koju je pokrenulo 2.500 taksista u Francuskoj. Privredni sud u Parizu presudio je da je Uber prekršio pravila konkurencije. Francuski taksisti tražili odštetu od 455 miliona evra.

Autor: redportal.rs