Naučnici objavili rezultate istraživanja 👇

Nedavno istraživanje stručnjaka sa Univerziteta Western Sydney, objavljeno u časopisu Biomolecules, ukazuje na vezu između čačkanja nosa i povećanog rizika od razvoja Alchajmerove bolesti, ozbiljnog degenerativnog moždanog poremećaja, piše b92.net.

Naučnici su analizirali brojne studije o mehanizmima neuroloških bolesti, prikupljajući podatke koji ukazuju na zabrinjavajuće implikacije kod osoba koje često čačkaju nos.

Istraživanje sugeriše da neuroinflamacija kod Alchajmerove bolesti može biti delimično uzrokovana patogenima, poput virusa, bakterija i gljivica, koji ulaze u mozak kroz nos i olfaktorni sistem.

Rinotileksomanija, poznata kao hronično čačkanje nosa, može uneti mikroorganizme u osetljivu nosnu šupljinu, izazivajući upalu u mozgu povezanu s pojavom Alchajmerove bolesti:

- Neuroinflamacija kod Alchajmerove bolesti može da bude delimično uzrokovana virusnim, bakterijskim i gljivičnim patogenima koji ulaze u mozak kroz nos i olfaktorni sistem - navodi se u izveštaju istraživača.

S obzirom na ove zaključke, istraživači su naglasili značaj prevencije kroz održavanje higijene:

- Jedna od lekcija naučenih iz pandemije korona virusa je važnost higijene ruku kroz često pranje ruku i korišćenje sredstava za dezinfekciju, a mi predlažemo da ove rutinske higijenske procedure budu obavezne rutinske procedure za sve one koji hronično čačkaju nos - ističu istraživači.

Ovaj apel za održavanjem higijene direktno je povezan sa smanjenjem rizika od neurodegenerativnih bolesti, prema njihovim nalazima, prenosi NIH (National Institutes of Health).

Autor: b92.net