Zabrinjavajući razultati Batutovog istraživanja 👇

Sve veći broj dece školskog uzrasta konzumira alkohol, pokazuju rezultati istraživanja Instituta za javno zdravlje Dr Milan Jovanović Batut, dok je čak 10 odsto ispitanih učenica 7. razreda osnovne škole bar 1 put u životu bilo pijano, prenosi b92.net.

Jedno od najvećih iznenađenja istraživanja ponašanja u vezi sa zdravljem dece školskog uzrasta, u kojem su učestvovali učenici 5. i 7. razreda osnovne, kao i 1. razreda srednje škole, jeste činjenica da devojčice u sve većoj meri konzumiraju alkohol, kaže za Tanjug dr Biljana Kilibarda iz Batuta:

- Naročito su devojčice u 5. i 7. razredu od 2022. godine znatno povećale konzumiranje alkohola. Veliki je procenat i onih koje su samo probale, ali i onih koje koriste alkohol - navodi Kilibarda.

Školski psiholog Branka Tišma kaže za Tanjug da se uzrasna granica konzumirnaja alkohola sve više spušta, kao i da su devojčice sve vidljivije, a veliki broj njih radi vidljivosti prihvata socijalno neprihvatljiva ponašanja:

- Deca tog uzrasta pokušavaju da budu kao odrasli, igraju različite igre izazova. Alkohol se koristi u svim situacijama, od rođendana u vrtićima koji se proslavlja sa dečijim šampanjcem, do njegove konzumacije u obeležavanju svih važnih trenutaka - kaže Tišma.

Uz to, odrasli su do sad više više kontrolisali dečake, jer se podrazumevalo da su devojčice mirne i poslušne i da lakše prihvataju stavove roditelja. Dodaje da je deci u pubertetu alkohol privlačan i zbog njegove karakteristike da u početnim fazama smanji osećaj napetosti tipičan za taj uzrast.

Foto: Alamy

Dr Biljana Kilibarda iz Batuta, s druge strane, ističe da je posebno zabrinjavajuć procenat učenika koji su bar 1 put bili pijani:

- Čak 20 odsto učenika 1. razreda srednje škole je bar 1 put bilo pijano, dok je 10 odsto učenica 7. razreda osnovne škole potvrdno odgovorilo na pitanje da li je bilo pijano u poslednjih mesec dana - navodi Kilibarda.

Rezultati istraživanja iziskuju, dodaje Kilibarda, potrebu za primenom mera za smanjenje upotrebe alkohola, jer odluka da se pije zavisi od niza faktora. Jedan od tih faktora, objašnjava školski psiholog Branka Tišma, jeste odsustvo poverenja u roditelje i sve manje bliskosti sa njima:

- Roditelji uglavnom ispituju decu da li su završili svoje obaveze, kritikuju ih ili im prigovaraju, a sve je manje otvorenog razgovora, zbog čega se deca sve više oslanjaju na vršnjake, umesto na odrasle - objašnjava Tišma.

Na pitanje kako roditelji mogu da povrate to poverenje, Tišma kaže da je jedini način provođenje više konstruktivnog vremena u raznovrsnim zajedničkim aktivnostima sa decom:

- Suštinski, sve se manje bavimo decom. Malo im pomažemo u razrešavanju problema. To su uzrasti kad deca grade i svoju životnu filozofiju. Treba razgovarati sa njima ne samo o problemima koji se pojavljuju, nego o svemu onome što oni vide, dožive i o načinu na koji to doživljavaju - ističe Tišma.

Ona oobjašnjava da nepostojanje sistema vrednosti, ni etičkih normi, ali ni granica, kako u porodici, tako i šire, takođe uzrokuje devijantna ponašanja. Povratak poverenja u one koji bi tebalo da budu pouzdani, a to su roditelji, je najteži zadatak, kaže Tišma:

- Alkoholizam je samo jedan od simptoma da nemamo jasno osećanje sigurnosti. Šta treba raditi? Treba pričati, treba provoditi vreme zajedno, organizovati različite aktivnosti i postavljati granice. Nije im lako odrastati u ovom vremenu, ali vredi truda. Ulaganje u njih uvek vredi truda - zaključuje školski psiholog Branka Tišma.

Autor: tanjug.rs / b92.net