Očekuje se da će se štrajku priključiti 3.000 dostavljača

Dostavljači u Velikoj Britaniji planiraju štrajk na Dan zaljubljenih, zahtevajući bolje plate i uslove za rad. Očekuje se da će se štrajku priključiti 3.000 dostavljača.

Jedan od dostavljača rekao je za BBC da je njihova plata "apsolutno smešna". Akcija, koju organizuje osnovna grupa kurira, ima za cilj da skrene pažnju na ono što je opisano kao "loša plata i uslovi rada sa kojima se mnogi vozači suočavaju dok isporučuju hranu i namirnice u gradovima širom Ujedinjenog Kraljevstva".

- Žrtvovanje nekoliko sati za naša prava je od suštinskog značaja, umesto da nastavimo da radimo neprekidno za nedovoljne plate - napisala je grupa Deliveri Job UK na svojoj Instagram stranici.

- Naš zahtev je jednostavan: želimo pravednu nadoknadu za posao koji obavljamo. Umorni smo od toga da nas svakodnevno eksploatišu i da rizikujemo svoje živote... Vreme je da se čuje i naš glas.

Trenutna zarada za isporuku je između 3 i 3 evra i 70 centi, a nastojaće da je podignu na minimum 6 evra, prenosi Telegraf.

U Americi, vozači za Uber, Lift i kompanije za isporuku hrane takođe bi trebalo da zaustave rad na dva sata sutra, prema Justice for App Workers, koji kaže da predstavlja više od 130.000 dostavljača.

Autor: Telegraf