Očekuje se da će fiskalni deficit SAD ostati na visokom nivou i u budućnosti

Dug Sjedinjenih Američkih Država (SAD) dostigao je neverovatnu vrednost od 34,4 milijarde dolara, a od juna prošle godine registrovana je ubrzana stopa zaduživanja, saopštilo je Ministarstvo finansija.

Najnoviji dug od "dva triliona" (dve hiljade milijardi) registrovan je za samo 200 dana – milijardu za otprilike 100 dana, prema novoobjavljenim podacima.

Koliko je ubrzan tempo zaduživanja pokazuje i podatak da je u periodu pre prošlog juna državi u proseku trebalo osam meseci da poveća dug za još milijardu dolara.

Majkl Hartnet, investicioni strateg u Banka Amerike, drugoj po veličini investicionoj banci u SAD, veruje da će tempo zaduživanja ostati na ovom nivou i da će se dalji rast duga sa 34 na 35 biliona dolara takođe desiti kratkoročno za samo 100 dana.

Poznati investicioni servis Mudis nedavno je snizio kreditni rejting američke savezne administracije sa stabilnog na negativan, što znači da postoji određena zabrinutost za ažurnost i mogućnost redovne otplate duga.

Mudis, kako se naglašava, očekuje da će fiskalni deficit SAD ostati na visokom nivou i u budućnosti, kao i da veliko i konstantno povećanje duga dovodi u pitanje ekonomsku logiku daljeg zaduživanja.

Američki dug u decembru prošle godine iznosio je 124,2% godišnjeg bruto nacionalnog proizvoda i povećan je za skoro dva odsto u odnosu na treći kvartal prošle godine.

Autor: redportal.rs