Raža je imala tragove ugriza, koji ukazuju na parenje kod ajkula 👀

Osoblje akvarijuma u Hendersonvilleu objavilo je na Fejsbuku da je njihova raža Šarlote trudna. I to ništa ne bi bilo čudno, da u vreme kada je raža bila oplođena u akvarijumu sa njom nije bilo mužjaka raža.

U izjavi za strane medije osoblje je objasnilo da postoje 2 načina na koja je Šarlot mogla da zatrudni.

Jedan je redak proces aseksualne reprodukcije nazvan partenogeneza, u kom se jajašca razvijaju u embrion bez oplodnje.

Brenda Rejmer, izvršna direktorka tima ECCO, objasnila je da je drugi način na koji je Šarlote mogla da zatrudni u stvari ajkula koja je s njom premeštena u akvarijum u julu 2023.

- Počeli smo da primećujemo tragove ugriza na Šarloti i pomislili da je druge ribe grizu pa smo je pomerili, ali se pojava ugriza nastavila - rekla je Rejmer i dodala da tragovi ugriza ukazuju na parenje kod ajkula. Šarlot je imala tragove ugriza na ivicama peraja.

Osoblje je otkrilo Šarlotinu trudnoću u septembru nakon što su prvi put primetili otok na životinji za koju su prvobitno mislili da je rak. Veterinar dr Rob Džones kasnije je potvrdio da je raža uzgajala 3 do 4 jaja.

Akvarijum će znati jesu li Šarlotini potomci nastali partenogenezom ili potencijalnim mešanjem sa ajkulom tek kada se rode. DNK testiranje će verovatno biti obavljeno na ribama nakon njihovog dolaska.

IZVOR: FB / Aquarium & Shark Lab by Team ECCO

Autor: REDPORTAL.RS