Kupači koji su se u tom trenutku zatekli na plaži ostali su zabezeknuti 👀

Okršaj ajkule sa tunom u Jadranskom moru kod Istre privukao je veliku pažnju na društvenim mrežama. Kako se navodi, ajkula je imala okršaj kod Briona. Okršaj su snimili kupači, ribari i surferi. I dok su svi mislili da je ajkula napala tunu, stručnjaci su imali drugačije objašnjenje, prenosi Blic.

IZVOR: FB / RegionalExpress.Istra

Za pomoć pri identifikaciji novinari hrvatskog portala su se obratili dr sc Nevena Ivešu koji je rekao da je riba koja skače iz Jadranskog mora najverovatnije atlantska plavoperajna tuna.

Zajedno su se hranili ☝

- Vidi se i jedna peraja koja bi mogla biti od psa velikog (Cetorhinus maximus) koja je nedavno viđena i kraj Savudrije. Taj morski pas je planktonivor i zasigurno nije napao tunu nego je moguće da su zajedno hranili na tom mestu - objasnio nam je.

Sada je more u punoj produkciji i ima puno sitne plave ribe kojom se obe vrste hrane. Sa obzirom da fotografija ne otkriva previše detalja, moguće je takođe da je tuna napadnuta od strane nekog predatorskog morskog psa kao što su mako ili modrulj, ali Neven Iveša objašnjava da se to u ovom slučaju čini manje verovatno, sa obzirom na uobičajeni ciklus proizvodnje u severnom Jadranu.

- Tune se sada viđaju na sve strane jer se intenzivno hrane kako bi prikupile dovoljno rezervi za period mrešćenja koji uskoro predstoji kada će sve plavoperajne tune napustiti Jadran i krenuti put zapadnog Sredozemlja na mrest nakon čega će se vratiti. Apsolutno nije redak slučaj da se više vrsta zajednički hrani na nekom području što bi i ovde mogao biti slučaj - zaključio je dr sc Neven Iveša.

Autor: Blic.rs/Regionalexpress.hr