Osmogodišnje dete hospitalizovano odmah

U Zavodu za javno zdravlje Beograd potvrđen je još jedan slučaj morbila. U pitanju je osmogodišnji pacijent, koji nije primio nijednu vakcinu do sada.

Dečak je smešten u Kliničko-bolnički centar „Dr Dragiša MIšović“, iako još nema ozbiljne komplikacije.

- Dete je 2015. godište i hospitalizovano je u ‘Dragiše Mišovića’ zbog niskih leukocita. Međutim, boginje inače izazivaju pad leukocita, ali važno je da nema upalu pluća, ni dijareju. Od simptoma ima ospu, visoku temperaturu i konjuktivits - kaže za Nova.rs dr Ivana Begović Lazarević, epidemiološkinja u Zavodu.

Ona naglašava da dečak, koji je oboleo, nije primio nijednu vakcinu u životu.

- Dete je bilo zdravo, nije bilo razloga, odnosno nikakvih medicinskih indikacija koje bi ukazivale da na to da vakcinacija nije preporučena. Samo je pilo K-vitamin, kažu roditelji i to je sve od prevencije koju ovo dete ima u organizmu. Nije vakcnisan čak ni BSŽ-om protiv tuberkuloze na rođenju. Njihova želja je bila da dete ne vakcinišu. U porodilištu su tražili da potpišu da dete ne bude vakcinisano. Roditelji koji odbijaju da vakcinišu dete, čim dođu u porodilište traže da potpišu papir da detetu ništa ne smeju daju po rođenju - objašnjava dr Begović Lazarević.

Autor: nova.rs