Evo zbog čega se vrši merenje 🧐

Evropski avio-prevoznik Finnair na aerodromu u Helsinkiju meri putnike pre leta, ali samo one koji su dovoljno hrabri da na to dobrovoljno pristanu. ☝

To se radi kako bi se avio-prevozniku omogućilo da napravi bolju procenu težine aviona pre poletanja.

Putnici se mere zajedno sa svojim ručnim prtljagom. Na sreću, merenje nije povezano s pojedinačnim rezervacijama ili podacima o putnicima. Sve je anonimno, rekla je za CNN Päivyt Tallqvist, viša potpredsednica za komunikacije, dodajući da samo član osoblja na gejtu vidi težinu.

Istraživanje je počelo u ponedeljak, a do četvrtka ujutro već je učestvovalo 800 dobrovoljaca, rekla je Tallqvist.

Avio-kompanija bila je pozitivno iznenađena brojem dobrovoljaca

- Korisnike Finnaira obavestili smo o merenju preko društvenih medija i naše mobilne aplikacije, a prvi volonteri su se javili čak i pre nego što je oprema postavljena - rekla je ona, kako piše Hina, a prenosi 021.rs.

Finnair prikuplja podatke i za zimsku i za letnju sezonu jer putnici nose težu odeću i kapute tokom hladnih finskih zima. Zimska merenja biće završena u februaru, a letnja od aprila do maja. 🛫

Tallqvist je izjavila da avio-prevoznik upoređuje podatke o prosečnoj težini putnika i njihovom ručnom prtljagu u svrhu procene ravnoteže aviona i performansi potrebnih za sigurno obavljanje letova.

I dok bi mnogi putnici radije svoju težinu držali u tajnosti, Satu Munnukka, Finnairov šef zemaljskih procesa, uveravao je nervozne putnike da prikupljeni podaci nisu ni na koji način povezani s ličnim podacima korisnika.

Beležimo ukupnu težinu putnika i njegovog ručnog prtljaga, ali ne tražimo ime ili broj rezervacije. Samo agent službe za korisnike koji radi na mestu merenja može da vidi ukupnu težinu, tako da možete bezbrižno učestvovati u istraživanju.

Autor: 021.rs