Tvrde da im nije oduzet mandat jer ih je predsednik Andžej Duda pomilovao

Poslanici opozicione stranke Pravo i Pravda pokušali su nasilno, u većoj grupi, gurajući kordon straže parlamenta, da na sednicu Sejma uvedu dvojicu svojih pravosnažno osuđenih bivših poslanika, za koje tvrde da im nije oduzet mandat, jer ih je predsednik Andžej Duda pomilovao.

To je kršenje prava, oduzimanje prava većoj grupi birača da ima predstavnike u Sejmu. To je autoritarna vlast, to su poslanici koji ne mogu da uđu u Sejm. Da li se predsednik Sejma plaši dva poslanika? Koje su to mere bezbednosti? - rekao je ranije kroz ulaz Mačej Vonšik, bivši zamenik, bivši zamenik ministra unutrašnjih poslova.

Lider Prava i Pravde, bivši premijer Jaroslav Kačinjski, optužio je novu poljsku vladu za široku proevropsku koaliciju koju predvodi premijer Donald Tusk kao „bandu lopova” koja se plaši špijunskog softvera Pegaza koji je vlada Kačinjskog pribavila od Izraela. bori protiv terorista i kriminalaca i koristio ga za špijuniranje tadašnje opozicije.

Vonšik i bivši ministar unutrašnjih poslova Mariusz Kaminski suočiće se sa novim suđenjem ako specijalna parlamentarna komisija za softver Pegas potvrdi da ga je prethodna vlada nezakonito koristila protiv tadašnjih opozicionih političara.

Iako je grupa opozicionih poslanika, uključujući Vonšika i Kaminskog, bezuspešno pokušala da potisne stražare na ulazu, Kačinjski je rekao da ne razmatraju upotrebu sile.

Kaminski i Vonšik su 2015. osuđeni kao bivši šefovi Centralnog biroa za borbu protiv korupcije za zloupotrebu položaja, falsifikovanje dokumenata i prisluškivanje bez odobrenja suda u pokušaju da se umeša Andrzej Leper, neugodni mlađi koalicioni partner u vladi stranke Pravo i Pravda, u slučaju korupcije 2007.

Predsednik Duda ih je tada pomilovao, ali je Vrhovni sud Poljske prošle godine presudio da nema pravo na to do pravosnažnosti presude i zatražio ponovno suđenje, a krajem decembra su osuđeni na dve godine zatvora, koje su automatski oduzeti.poslanički mandat i uhapšeni su u Predsedničkoj palati 9. januara.

Posle dve nedelje provedene u zatvoru, predsednik Duda ih je ponovo pomilovao, ovoga puta u skladu sa zakonom, a šef države i njegova stranka Pravo i Pravda insistiraju da Vonšik i Kaminjski i dalje budu poslanici.

Duda je zapretio da će poslati Ustavnom sudu sve zakone koje je parlament doneo na ovom sazivu jer, prema njegovim rečima, ne mogu da stupe na snagu, jer su u parlamentu doneti bez dva poslanika.

Autor: redportal.rs