U studiji je sistem testiran na mozgu domaćih svinja sa farme.

Svinjski mozak održavan je živim izvan tela svinje 5 sati pomoću nove mašine koju su razvili naučnici u UT Southvestern Medical Center.

Novorazvijeni sistem omogućava da se mozak izoluje od ostatka tela pomoću super-pametne veštačke pumpe koja brine o njegovom snabdevanju krvlju.

Da bi imitirao stvarnu cirkulaciju, uređaj može suptilno da podesi sastav krvi i prilagodi njen protok za niz varijabli, uključujući krvni pritisak, zapreminu, temperaturu, oksigenaciju i hranljive materije. Ovo je omogućeno preko kompjuterizovanog algoritma koji prati krvni pritisak, protok, pulsiranje i druge faktore.

U studiji je sistem testiran na mozgu domaćih svinja sa farme. Kada je priključen na uređaj, aktivnost mozga je praćena korišćenjem kontinuirane elektrokortikografije i snimanja dubine mozga.

Prema istraživačima, bilo je malo ili nimalo promena u moždanoj aktivnosti i drugim merenjima do pet sati izolovanja mozga od ostatka tela životinje.

- Ovaj novi metod omogućava istraživanje koje se fokusira na mozak nezavisno od tela, omogućavajući nam da odgovorimo na fiziološka pitanja na način koji nikada nije urađen - rekao je dr Huan Pascual, autor studije i profesor neurologije, pedijatrije i fiziologije na UT Southvestern.

Oni su već koristili svoj sistem da saznaju o efektima niskog šećera u krvi na mozak. Ovo često može biti teško proučavati na tipičnim životinjskim modelima jer telo može delimično da nadoknadi nizak nivo šećera u krvi promenom metabolizma, što menja mozak. Bez tela, takav problem ne može nastati.

Istraživači su takođe zainteresovani da koriste ovaj uređaj kao kardiopulmonalni bajpas sistem, mašina srce-pluća koja održava protok krvi tokom kardiohirurgije i transplantacije. Dr Pascual je rekao da je ovaj uređaj patentiran da testira njegovu efikasnost za ovaj posao.

Ovaj tim istraživača nije prvi koji je došao na ideju izolovanja mozga od tela. Drugi naučnici su prethodno izolovali glavu psa i majmuna.

Studija je objavljena u časopisu Scientific Reports.

Autor: redportal.rs