U studiji učestvovalo 830 žena

Ženama konstantno govore kako im biološki sat otkucava, ohrabruju ih i podstiču da zatrudne pre nego bude prekasno i slično. Ipak, novo istraživanje otkrilo je da kasna trudnoća ima pozitivan uticaj na majčino psihičko zdravlje, prenosi b92.net.

Iako su i mnoga istraživanja ranije pokazala da drastičniji pad plodnosti ne dolazi pre 40. godine i da u 30-im ne treba da se plašite neplodnosti, novo istraživanje pokazalo je još jednu prednost trudnoće nakon 35. godine. Istraživanje je objavljeno u časopisu Journal of the American Geriatrics Society, a istraživači su otkrili da kasnija trudnoća ima pozitivan uticaj na mozak majke, odnosno da sprečava gubitak pamćenja kasnije u životu.

Istraživanje se sprovodilo na 830 žena koje su u periodu postmenopauze, te se testiralo njihovo verbalno pamćenje, funkcionalne veštine i opšte percepcije. Istraživači su proučavali uzrast kad su žene dobile svoju 1. menstruaciju, kad su zatrudnele, broj trudnoća i još neke faktore kako bi procenili uticaj trudnoće i starosti žene s njihovim mentalnim zdravljem.

Otkrili su da su učesnice čija je poslednja trudnoća bila nakon 35. godine imale bolje pamćenje, a one koje su svoju prvu menstruaciju dobile pre 13. godine imale su bolje opšte percepcije. Isto tako, istraživanje je pokazalo da su žene, koje su svoje 1. dete imale u periodu između 15 i 24 godine, imale lošije zdravlje i funkcionalne veštine u svojim 40-im.

Veliki porast nivoa hormona tokom trudnoće pozitivno utiče na majčin mozak, a istraživači su zaključili da zbog kasnije trudnoće te pozitivne promene na mozgu duže traju:

- Iako nije dovoljno da bismo savetovali ženama da čekaju do 35. godine da bi rodile još jedno dete, naša saznanja o pozitivnom uticaju trudnoće nakon 35. godine na zdravlje majke kasnije u životu su veoma značajna - rekla je autorka istraživanja, dr. Roksana Karim.

Autor: miss7mama.24sata.hr / superzena.b92.net