Hoće li srpski večiti rivali ostati u Srbiji

Ulazak Dubaija u Evroligu, i evropsku koÅ”arku uopÅ”te, pitanje je o kom bruji koÅ”arkaÅ”ka Evropa već nekoliko meseci, a najviÅ”e uticaja to bi moglo da ima koÅ”arkaÅ”ka deÅ”avanja u Srbiji.

Naime, Dubai bi u najjače koÅ”arkaÅ”ko takmičenje Evrope mogao da uđe na uÅ”trb crveno i(li) crno-belih. Sa druge strane, potencijalan ulazak Dubaija u Evroligu bi mogao pod određenim okolnostima da znači i sigurno mesto za beogradske večite u ovo nadmetanje.

Šta se zapravo deŔava?

Već neko vreme javno postoje najave ulaska ovog tima u Evroligu, navodno će 13 ekipa ā€“ vlasnika Evrolige dobiti popriličan broj miliona (75, na pet godina) da raspodeli među sobom, ali situacija nije toliko jednostavna.

Da bi Dubai ispunio uslove za ulazak u ovo takmičenje, mora da igra u nekom Ŕampionatu preko kog bi mogao da bude uvrŔten u timove koji ispunjavaju uslove za Evroligu.

Prvobitna ideja bila je da to bude preko prvenstva Litvanije, ali to nije proŔlo, dok je opcija preko Rusije i VTB lige otpala sankcijama Rusiji i izbacivanjem ruskih timova iz evropskih takmičenja.

Kao logičan izbor nametnula se ABA liga, gde su već napravljeni prvi koraci a ekipa do 19 godina je zaigrala u juniorskoj ABA ligi i u grupi sa Studentskim centrom, Borcem i Crvenom zvezdom zauzela poslednje mesto sa skorom od jedne pobede i dva poraza.

No, sve to je uvod u ulazak ovog tima u regionalno takmičenje, Ŕto bi moglo da ima ili pogubne, ili idealne posledice po dva srpska predstavnika u Evroligi.

Naime, Dubai je spreman da i ABA ligi da određena novčana sredstva kako bi preko ovog takmičenja mogao da dobije prolaz u Evroligu. Iako to verovatno ne bi bio novac kakav će dobiti EvroligaÅ”i, verovatno ne bi bila reč o zanemarivoj novčanoj sumi, pogotovo za područje Balkana.

No, tu dolazimo i do problema. Ukoliko bi beogradski ā€žvečitiā€œ pristali na to, Srbija bi, uz Valensiju, ostala bez jednog mesta u Evroligi. Pogotovo ukoliko se ostvare najave (a pitanje je dana kada će biti ozvaničeno) da će u Evroligi igrati Pariz ili London.

Å to nas dovodi do paradoksalne situacije da bi, ukoliko popuste, Zvezda i Partizan lako mogli sami sebe da dovedu u situaciju da im ā€žvisiā€œ mesto u najboljem koÅ”arkaÅ”kom takmičenju na ā€žstarom kontinentuā€œ.

A ukoliko dođemo do toga da finalna serija odlučuje, na osnovu iskustava od prethodnih godina, u međusobnom okrÅ”aju Zvezde i Partizana najmanje bi se pričalo na koÅ”arkaÅ”kom terenuā€¦ DoduÅ”e, opcija bi mogla da bude odlazak Albe kojoj ā€žvisiā€œ mesto u Evroligi po isteku ugovora za B licencu.

Sa druge strane, postoji razvoj situacije po kojoj bi Dubai mogao Evroligu da pogura ka davanju licence beogradskim EvroligaÅ”ima. Naime, crveno i crno-beli imaju opciju da daju Evroligi da Dubai progura kroz ABA ligu, uz jedan uslov ā€“ da ulazak ovog kluba sa sobom povlači garanciju da će i Zvezda i Partizan naredne godine biti učesnici borbe za titulu prvaka Evrope.

Takođe, Evroliga razmiiÅ”lja i o opciji o 20 klubova, čemu se protive Å panci zbog pretrpanog rasporeda.

Ovo sve naravno bez Rusa u jednačini. A kad se vrate CSKA, Zenitā€¦

pročitajte joŔ

Automobil oborio devojčicu

Autor: nova.rs