Težak je 60 kg 🤨

Za razliku od mnogih neizvesnih internet investicija, zlato je poznato po tome da drži svoju vrednost. Nažalost, ukoliko nađete zlato, možda nećete uspeti da sačuvate njegovu vrednost.

Najveći zlatni grumen na svetu pronađen je 5. februara 1869. godine u Viktoriji, Australija. Dva rudara iz Korniša po imenu Džon Dison i Ričard Oats otkrili su grumen, koji je nazvan Stranac dobrodošlice. Težak je 72 kilograma i dugačak 61 centimetar.

Dvojica muškaraca odneli su grumen u grad Dunoli da bi ga izmerili u London Chartered Bank. Nažalost, grumen je bio toliko velik da nije stao na vagu, već je razbijen pre nego što je mogao da se fotografiše. Replike su napravljene od crteža urađenih u to vreme. Dvojica muškaraca dobila su nešto manje od 10.000 funti, dok je grumen razbijen i pretopljen u zlatne poluge. BBC News sugeriše da bi sličan grumen, ako se nađe danas, vredeo oko 2 miliona funti.

Ipak, Pepita Kanaa zauzima 1. mesto kao najveći zlatni grumen koji još uvek postoji u celosti, a teži 60 kilograma. Otkrio ga je Hulio de Deus Filjo u Brazilu 1983. Grumen je trenutno izložen u Zlatnoj sobi muzeja Valores do Banco Central u Brazilu.

Autor: redportal.rs