Kit težak oko 10 tona

Telo kita veličine 11 metara otkrivena je daleko izvan njegovog prirodnog staništa i niko nema pojma kako je tamo dospeo. Naučnici, piše Unilad, za sada pretpostavljaju da je on uginuo jer je jeo plastiku u okeanu, a voda ga je tako daleko izbacila.

Ovaj događaj zabeležen je na ostrvu Marajo, na ušću reke Amazon. Kit, težak oko 10 tona, pronađen je na mestu zvanom plaža Araruna u šikari što je desetinama metara udaljeno područje od obale.

Ali da bi pokušali da u potpunosti razumeju šta se dogodilo, tim stručnjaka otputovao je na lokaciju da pokuša da utvrdi kako je jadni kit umro. Dok su bili tamo, stručnjaci su procenili da je kit star oko godinu dana. Ono što je uopšte dovelo do ovog otkrića je što su na lokaciji primećene velike količine ptica grabljivica.

- Lešinari su primećeni kako kruže iznad kita koji je bio u okolnom žbunju - kažu naučnici.

Predsednica organizacije Bičo D'Agve i specijalista za more Renata Emin rekla je:

- Još uvek nismo sigurni kako je dovdeo stigao, ali pretpostavljamo da je stvorenje plutalo blizu obale i plime, koja je bila prilično značajna u prošlosti nekoliko dana, pokupio ga i bacio u unutrašnjost. Uporedo sa ovim zapanjujućim podvigom, zbunjeni smo šta grbavi kit radi na severnoj obali Brazila tokom februara, jer je ovo veoma neobična pojava. Tim je bio posebno zbunjen zbog toga jer se kitovi obično nalaze u oblasti Baije između avgusta i novembra. Zatim migriraju do Antarktika - rekla je Emin.

Autor: redportal.rs