Skraćivanje zarad ponovnog slušanja!🎧🤔

Očigledno je da popularne pesme danas postaju sve kraće i kraće. Jedna petina pesma koje su ove godine nominovane za Gremi je kraća od 3 minuta. Primer je pesma Midnight rain popularne pevačice Tejlor Svift.

Statistika kaže da je trend skraćivanja pesma počeo još 1990. godine, a prosečna dužina je sa 4 ipo minuta opala na 3, nezavisno od žanra. Ovu statistiku je prenela jedna Instagram stranica:

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

Објава коју дели Post Style (@poststyle)

Izvor: Instagram/@poststyle

Ploče od 45 obrtaja su mogle da nasnime 5 minuta materijala. Ako bi se ovo pravilo prekršilo, opao bi kvalitet zvuka. Početkom 80ih godina prošlog veka, kada je nastupila era kaseta i CD-a, vremenska ograničenja su nestala. 1992. prosečna dužina pesme je dostigla vrhunac od 4 minuta i 21 sekunde.

Foto: Instagram.com/@poststyle

Danas muzičke platforme oblikuju muzičke trendove. Na Spotifaju će izvođač ostvariti zaradu samo ako slušalac sluša određenu numeru duže od 30 sekundi. Zbog toga se izvođači pridržavaju pravila: Kraći uvodi, refreni koji su bombastični, bez dugih, dosadnih delova, a sve to kako bi pesma zadržala pažnju slušalaca.

Foto: Instagram.com/@poststyle

Još jedan razlog leži u tome što platforme za strimovanje plaćaju, ukoliko pesma ostvari više slušanja. Zbog toga umetnici skraćuju pesmu, jer kraća pesma obično znači više ponovnih slušanja.

Erika Nuri Tejlor, tekstopisac, je povodom trenda skraćivanja rekla:

Muzičar može snimiti pesmu od 6 minuta. Danas to ne radi mnogo ljudi, ali ima onih koji to rade... Ipak, nadam se da pesme neće postati kraće nego što već jesu.

Autor: redportal.rs