Iako star i bolestan, ostao uz vojsku i narod 💪🏻

Krajem 1912. godine, Kraljevina Srbija je krenula, zajedno sa drugim balkanskim zemljama, u konačno oslobođenje od Osmanske imperije na koje se čekalo vekovima.

Vojska je bila pripremljena, a čitav narod raspoložen da se, kako se tada govorilo, osveti Kosovo. U nacionalnom zanosu, brisale su se razlike koje inače dele svako društvo, pa je tako zanimljiva i jedna odluka generala Radomira Putnika, tadašnjeg načelnika Štaba Vrhovne komande.

Naime, general Putnik je na početku Balkanskih ratova doneo odluku o izjednjačavanju vojnih dnevnica na taj način da potporučnik, kao najniži oficir i vojvoda, kao oficir najvišeg ranga, primaju istu dnevnicu - tri dinara. Na ovaj način, Putnik je pokazao da u poslu čitavog naroda ne sme biti nikakve razlike i da svi moraju biti jednaki, a takvo ophođenje prema kadru donelo mu je velike simpatije u vojsci.

Za istaknute zasluge u ratovima 1912. i 1913. godine, Putnik je unapređen u čin vojvode. U Prvom svetskom ratu bio je angažovan samo delimično, zbog starosti i bolesti, a prilikom Albanske golgote vojnici su ga nosili. Vojvoda Putnik je preminuo na lečenju u Nici 1917. godine, ne dočekavši kraj rata.

Foto: Wikipedia.org

Autor: redportal.rs