Ranije ovog meseca, načelnik litvanske vojske general Valdemaras Rupsis rekao je da zapadna odbrambena industrija treba da se vrati na nivo hladnog rata

Litvanci, umesto da štede novac, treba da ulažu u tenkove i drugo oružje, smatra litvanska ministarka ekonomije Aušrin Armonajte, koja poziva građane da finansiraju odbrambenu industriju zemlje.

Razgovarajući o svom predlogu sa Litvanskom nacionalnom radio-televizijom (LRT), ministarka je rekla da vlada treba da bude proaktivnija u određivanju šta očekuje od građana – posebno u pogledu podrške Ukrajini u njenom sukobu sa Rusijom. A vlast hoće novac jer im je namera da ubuduće za finansiranje odbrane izdvajaju tri odsto BDP-a (prag za članice NATO je dva odsto).

- Postoje načini, na primer, da se od stanovnika pozajmi novac za vojne troškove, ističe ona, ističući da građani za ovakva ulaganja ne treba da očekuju značajnije interesovanje. Kaže da je čula da mnogi kritikuju takve ideje – ali to joj nije sasvim jasno, jer zna da "ljudi ipak imaju mnogo novca" - rekla je Armonajte

- Možda je bolje da prestanemo da držimo novac u slamnatim vrećama i uložimo ga u vojsku - dodala je Armonaite.

Ministri odbrane Litvanije, Letonije i Estonije potpisali su prošle nedelje sporazum koji ima za cilj razvoj zajedničkog sistema protivvazdušne odbrane na Baltiku.

Istovremeno, Estonija je objavila planove za izgradnju oko 600 „betonskih bunkera” na granici sa Rusijom.

Ranije ovog meseca, načelnik litvanske vojske general Valdemaras Rupsis rekao je da zapadna odbrambena industrija treba da se vrati na nivo hladnog rata kako bi se izborila sa geopolitičkim promenama.

Autor: redportal.rs