Rat na više frontova dok se polako kruni podrška Sjedinjenih Američkih Država ...

Bivši premijer Izraela Ehud Barak je pozvao na vanredne izbore da bi se obnovilo poverenje u vođstvo zemlje i upozorio je da trenutna strategija premijera Netanjahua rizikuje da potpuno zatre odnose sa SAD i da ostavi Izrael zaglavljen u Gazi.

Napadajući Netanjahuovo odbijanje da i raspravlja o situaciju u Gazi nakon završetka rata, barak je izjavio da odsustvo bilo kakavog sličnog plana je štetno za zemlju kao i za sve buduće diplomatske odnose Izraela.

IDF ne može pravilno da optimizuje svoje operacije niti šanse za pobedu ako nema jasnog političkog cilja. U odsustvu relnog cilja, završićemo zaglavljeni u mulju Gaze, boreći se u isto vreme i u Libanu i u Zapadnoj Obali, dok nam se američka podrška polako kruni a Avramoski dogovori bivaju ugroženi kao i mirovni ugovori sa Egiptom i Jordanom.

Barak je dodao da je predlog Bajdenove administracije i novembra prošle godine imao za cilj da revitalizovana Palestinska administracija preuzme kontrolu nad Gazom nakaon rata, što je po njemu i jedini smisleni način rešenja krize. U okviru njega očekuje se da i Izrael učestvuje u daljim pregovorima oko formiranja Palestinske države.

Netanjahu je u četvrtak odbio bilo kakvo kreiranje Palestinske države, izjava koja samo može da dolije ulje na vatru i da pogorša tenzije između Vašingtona i jerusalima.

Odbijanje bilo kakave Palestinske državnosti je u dijametalnoj suprotnosti sa stavom najvećeg saveznika Izraela - SAD.

Autor: redportal.rs