Državni sekretar papske stolice javno kritikovao rat

Izrael je besno odgovorio Vatikanu zbog komentara koji je načinio visoki zvaničnik u kojoj je nazvao izraelski rat u Gazi nesrazmernim i klanicom.

Državni sekretar Vatikana Pietro Parolin izneo je komentar u utorak na recepciji povodom godišnjice priznanja Vatikana kao suverene zemlje. On je osudio napade izvedene 7. oktobra kao i sve forme antisemitizma ali je nakon toga jasno stavio znak pitanja na izraelsku reakciju.

Izrael ima pravo na samoodbranu na koju se pozvao da opravda svoju operaciju kao proporcionalan odgovor na napad, ali posle 30.000 mrtvih ona to nikako nije.

Izraelska ambasada u Vatikanu izrazila je žaljenje zbog komentara državnog. Međutim nešto ranije u italijanskoj verziji ove izjave, ambasada je nazvala izjavu "žalosnom", ali je nakon toga ublažila svoju retoriku.

Kako se navodi:

Suditi o legitimnosti rata bez uvida i uračunavanja svih podataka i relevantnih kontekstualnih okolnosti neizbežno vodi ka pogrešnom zaključku.

Nakon topga odgovor izraelske ambasade daje listu relevantnih podataka u kojoj navodi da je Hamas pretvorio Gazu u najveću terorističku bazu "ikada". Kako navode dalje:

Skoro i da nije postojala civilna infrastruktura koju Hamas nije koristio za svoje kriminalne planove. Oni uključuju bolnice, škole, hramove i mnoga druga zdanja.

Na kraju se navodi da je izraelski odgovor izveden uz puno poštovanje međunarodnog zakona.

Autor: redportal.rs