Sahranjen bez vojnih i državnih počasti 🕯️

Na današnji dan 1945. godine umro je srpski vojvoda Petar Bojović, proslavljeni vojskovođa iz Balkanskih ratova i Prvog svetskog rata, a detalji njegove smrti do danas su predmet polemika.

Vojvoda Bojović je penzionisan 1922. godine. Uoči Aprilskog rata 1941. godine je reaktiviran i postavljen za vrhovnog inspektora vojske i pomoćnika vrhovnog komandanta, ali se po kapitulaciji vratio u Beograd i živeo povučeno u svojoj porodičnoj kući. Odbio je ponudu Hitlerovog izaslanika Hermana Nojbahera da pozove srpski narod na saradnju sa okupacionim vlastima i organima Vlade Milana Nedića. S druge strane, uputio je jedno pismo 1942. godine generalu Dragoljubu Draži Mihailoviću u kojem mu izražava podršku.

Krajem 1944. godine u njegovu kuću su ušli pripadnici partizanskog pokreta, tražeći njegovog sina Dobricu pod optužbom da je četnički ilegalac. Prema određenim svedočanstvima, vojvoda Bojović je tada pretučen.

Foto: Wikipedia.org/Pogledi.rs

Preminuo je 19. januara 1945. godine u svojoj kući. Sahranjen je dva dana kasnije u porodičnoj grobnici na Novom groblju, bez ikakvih vojnih i državnih počasti, uz prisustvo samo članova porodice i najbližih prijatelja. Bista nad vojvodinim grobom postavljena je tek 1989. godine.

Vojvodin sin Dobrica je uhapšen i osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 10 godina. Mileva, vojvodina supruga, pisala je 1946. godine molbu Josipu Brozu Titu, tražeći da joj se saopšti gde se nalazi njen sin i zbog čega je uhapšen, ali odgovor nije dobila. Kada je Dobrica izašao iz zatvora nije zatekao majku u životu. 

Foto: Printscreen YouTube/starisloven14

Autor: redportal.rs