Da. 😁

Poslednje bjuti ludilo koje je zahvatilo selebrti krugove Holivuda je tzv. Holywood EGF facial, tj. ono što Kejt Blanšet i Sandra Bulok nazivaju penis fejslift.

Odmah da razjasnimo, nije ono što mislite: u tetrmanu ne učestvuje niti jedan penis niti je u procesu povređen bilo koji 😄. Tako se naziva jer je u okviru njega uključena aplikacija epidermalnog faktora rasta u formi seruma, koji se razvija iz ljudskih ćelija fibroblasta koji se uzimaju iz kožice penisa korejskih beba - što je dovoljno bizarno samo po sebi.

Ali i u ovom slučaju možete da odahnete 😁, ćelije koje se dodaju serumu su zapravo samo klonovi originalnih ćelija kožice penisa. Džordžija Luiz, idejni tvorac tretmana, uverila je sve čitaoce u intervjuu koji je dala, gde izjavila:

Uvek želim da jasno objasnim sastav i poreklo sastojaka ovakvih seruma, stoga posebno posvetim vreme serumima poput EGF koji su poreklom od kožice penisa novorođenčadi, čije ćelije su uzete i potom klonirane u laboratoriji.

Ali opet, iako to sve prihvatimo, ostaje pitanje, zašto bi ljudi plaćali da na svoje lice stavljaju serum od kožice penisa novorođenih beba?

Sve se svodi na supstancu koja se naziva faktor rasta, ona se vadi iz STEM ćelija (u ovom slučaju onih iz kožice novorođenčadi). Zašto kožica penisa, i zašto korejskih beba? U poređenju sa ostalim STEM ćelijama, kožica penisa je lakša da se iskoristi. Kada smo bebe, naša koža je u najboljem stanju a faktori rasta su tada najefikasniji - a u Južnoj Koreju obrezivanje je skoro pa univerzalna praksa.

Faktori rasta su grupa amino kiselina ili polipeptida koji su prvi put otkriveni tokom osamdesetih godina, za šta su Rita Levi-Montalcini i Stenli Koen dobili Nobelovu nagradu za fiziologiju i medicinu. Postoji više tipova, uključujući varijante za rast nerava, epidermalni (EGF) su oni koji se najviše koriste u industriji kozmetike i za regeneraciju kože.

EGF se nalazi prirodno u ljudskom telu u više različitih tipova kože, kao i u urinu i pljuvački, i uključeni su u više ćelijskih procesa, od kojih je i jedna razmnožavanje ćelija. EGF stimuliše rast ćelija, uključujući i ćelija fibroblasta koji su odgovorni za proizvodnju kolagena.

Mnogi u industriji kozmetiki tvrde da proizvodi koji u sebi sadrže EGF pomažu u obnovi njihovi rezervi u telu koje stari. Primena EGF u formi seruma ili hidratne kreme, kako navode, stimuliše ćelija kože da se dele regenerišu što daje koži puniji i mlađi izgled.

Iako se STEM ćelije koriste efikasno za tretiranje rana i opekotina, naka je manje egzaktna kada se dodje do preparata baziranih na EGF koji se primenjuju na kožu koja stari ali je i dalje zdrava. Mnoge studije, uključujući i one iz 2007, kao i one iz 2008, 2009. i 2016. pokazale su pozitivne rezultate ali su skoro svi ba delimično finansirani od strane kozmetičkih industrija.

Pored toga, postoje i indikacije da je EGF kancerogen. Čak i među dermatolozima ne postoji jasan konsenzus po pitanju EGF.

Nego da se mi vratimo holivudskom tretmanu. On uključuje pored EGF seruma i čiščenje, piling, mikronidling i aplikaciju elektro maske - procesi koji bi i bez seruma uticali da vam koža izgleda bolje.

Da li želite ovaj tretan prosudite sami :) cena je "tričavih" 650 dolara,, a što se tiče sastojka njegovog glavnog seruma nije jedini čudan - poznati su i tretmani sekretima puža i tretmani sa kremama od placente. 😅

Autor: redportal.rs