Severna Koreja zabranjuje objavljivanje fotografija, video-zapisa i drugih dokaza o životu u zemlji u spoljni svet

Na retkim snimcima do kojih je došao Bi-Bi-Si vidi se kako Severna Koreja javno osuđuje dvojicu tinejdžera na 12 godina teškog rada zbog gledanja južnokorejskih drama.

Na snimku, za koji se čini da je snimljen 2022. godine, vide se dva 16-godišnja dečaka vezana lisicama pred stotinama učenika. Južnokorejski filmovi i televizija zabranjeni su u Severnoj Koreji.

Čak i tako, neki su spremni da rizikuju strogu kaznu da bi pristupili južnokorejskim dramama, koje imaju ogromnu globalnu publiku. Severna Koreja zabranjuje objavljivanje fotografija, video-zapisa i drugih dokaza o životu u zemlji u spoljni svet.

Ali snimak do kojeg je došao Bi-Bi-Si sugeriše da se vlasti sve više upliću u takve incidente. Navodno, snimak je distribuiran u Severnoj Koreji radi ideološkog vaspitanja i upozorenja građana da ne gledaju „"abranjene snimke".

Video uključuje naratora koji ponavlja državnu propagandu. Policajci su dečacima dali imena i otkrili njihove adrese.

Ranije su maloletnici koji su na ovaj način prekršili zakon slali u omladinske radne logore umesto iza rešetaka, a kazna je obično bila manja od pet godina. Međutim, 2020. godine, Pjongjang je usvojio zakon kojim se gledanje ili distribucija zabave u Južnoj Koreji kažnjava smrću.

Severnokorejci su počeli da doživljavaju južnokorejsku filmografiju 2000-ih, tokom godina "politike sunca" Seula, po kojoj su Pjongjangu nudili bezuslovnu ekonomsku i humanitarnu pomoć.

Seul je ovu politiku okončao 2010. godine, rekavši da je otkrio da pomoć ne stiže do običnih Severnokorejaca kojima je bila namenjena i da nije dovela do bilo kakvih „pozitivnih promena“ u ponašanju Pjongjanga. Ali južnokorejski filmovi su nastavili da stižu do Severne Koreje preko Kine.

Autor: redportal.rs