103. godišnjica smrti slavnog srpskog vojskovođe ⚔️

Na današnji dan 1921. godine u 5.30 časova u Vračarskom sanatorijumu u Beogradu preminuo je vojvoda Živojin Mišić, jedan od najznačajnijih savremenih srpskih vojskovođa.

Poslednjih meseci života, vojvoda Mišić je bio vidno bolestan i jedno vreme je proveo na lečenju u Parizu. Pošto su mu francuski lekari potvrdili da je ozbiljno bolestan i da praktično za lečenje nema nikakvih izgleda, odlučio je da se vrati u Beograd. Smešten je u Vračarski sanatorijum, gde je lečenje nastavljeno.

Do naglog pogoršanja Mišićevog zdravlja došlo je 17. januara 1921. godine, kada je dobio povišenu temperaturu. Srca je počelo naglo da slabi zajedno sa plućima, ali je bio pri svesti u trenutku kada su mu lekari u krvotok ubrizgali kamfor, na šta je rekao:

Zar je već dotle došlo?

Foto: Wikipedia.org

Usledile su bunovne faze u kojima je vojvoda sa poslednjom snagom izgovarao:

Oh, kukavcu meni!

Neposredno pred smrt, usnio je jedan od svojih bojeva, pa je pri buđenju u bunilu izgovorio:

Opšta situacija je dobra. Oni se povlače...

Nekoliko trenutaka kasnije, vojvoda je preminuo. U trenutku smrti imao je 66 godina. Kovčeg sa njegovim telom bio je izložen u Velikoj dvorani Oficirskog doma kako bi građani mogli da mu u mimohodu odaju poštu. Sahranjen je u porodičnoj grobnici na Novom groblju, u prisustvu najviših državnih i vojnih delegacija.

Autor: redportal.rs