Brejvik, koji se odavno zove Fjotolf Hansen, osuđen je 2012. na tada maksimalnu kaznu od 21 godinu preventivnog pritvora

Norveški masovni ubica Anders Bering Brejvik pojavio se danas na sudu prvog dana novog pokušaja da tuži državu zbog njegovih zatvorskih uslova.

Sportska sala zatvora Ringerike preuređena je u privremenu sudnicu. Sudija Birgit Kolrud proglasila je postupak otvorenim, prenose norveški mediji.

Privremena sudnica biće korišćena po drugi put od 2017. da bi se utvrdilo da li je Norveška prekršila ljudska prava 44-godišnjaka načinom na koji je bio pritvoren.

Okružni sud u Oslu zakazao je petodnevna ročišta do petka uključujući i ove.

Brejvik je u julu 2011. detonirao auto-bombu u vladinom okrugu u Oslu, a zatim izvršio masakr u letnjem kampu za omladinsku organizaciju Laburističke partije na ostrvu Utoja. Teroristički napadi, koji su odneli ukupno 77 života, smatraju se najgorim aktima nasilja u posleratnoj Norveškoj.

Brejvik, koji se odavno zove Fjotolf Hansen, osuđen je 2012. na tada maksimalnu kaznu od 21 godinu preventivnog pritvora uz minimalnu kaznu od 10 godina.

Za razliku od normalne zatvorske kazne, preventivni pritvor znači da se kazna može produžavati svakih pet godina, što znači da ostaje da se vidi da li će Brejvik ikada biti pušten iz zatvora.

Autor: redportal.rs