U čast Dana Republike Srpske

Za život Srpske" naziv je pesme koju će pevačica etno i verske muzike Danica Crnogorčević premijerno izvesti 9. januara na Dan Republike Srpske.

Ova pesma, za koju je tekst i muziku radio njen suprug sveštenik Ivan Crnogorčević, nastala je iz ljubavi prema našem narodu, poručila je u intervjuu za RTRS Danica Crnogorčević govoreći o odnosu i ljubavi koju gaji prema Republici Srpskoj.

IZVOR: YT / Danica Crnogorčević

Njen suprug je, kako je navela, inspiraciju tražio u borbi i očuvanju našeg naroda, a isto tako i prisećajući se velikog stradanja i bola naših predaka. Pesma, kako ističe, nema nikakvu negativnu poruku prema bilo kome, a kamoli ratne ili šovinističke konotacije.

- Iz velike ljubavi prema mom narodu koji živi sada u Republici Srpskoj, koji je po mom skromnom mišljenju izrazito pun ljubavi i blagodarnosti Bogu i za ono malo što ima, važno je da negujemo i da ne zaboravimo stradanje njihovih predaka da bi oni danas živeli na svojim ognjištima. Moram napomenuti da u pesmi ne postoji nikakav negativan kontekst nego je inspirisana čistim emocijama koje simbolizuju zavet da se mora čuvati ono što je mukom stvarano - poručuje Danica.

Upitana kako bi mladi trebalo da se ponašaju i koji je njihov doprinos koji mogu da daju u očuvanju svega ovoga o čemu govori, Danica Crnogorčević kaže da bi mlađi naraštaji trebalo da se interesuju za svoju istoriju.

Ali ne sa prezirom i nikako sa nekim izrazom nelagodnosti, nego sa ljubavlju, u smirenju i molitvi, da se slučajno u našem srcu ne probudi mržnja prema bilo kome, koliko god to bilo teško da shvate veoma gnusna stradanja, ali stradanja koja su bila sa svih strana, sa žaljenjem svih u tom groznom ratnom periodu, koji ne treba nikada više da se ponovi. Ali uvek sa sećanjem i potkovani znanjem o našim precima, stradalnicima, kako bi bili svesni zašto su tu gde jesu, i da na svojoj zemlji žive za koju su glave davali njihovi dedovi, očevi, sinovi, babe, majke i deca, i to ne treba da zaborave.

Danica Crnogorčević nastupiće nakon svečanog defilea koji je zakazan u 17 časova 9. januara na Trgu Krajine u Banjaluci. Pored pesme "Za život Srpske" sa Policijskim orkestrom Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske izvešće i popularne pesme "Pukni zoro" i "Veseli se srpski rode".

Autor: sputnik.rs