Masovni turizam značajno šteti ovom gradu 😲

Venecija predstavlja najposećeniji grad u Italiji, te velika posećenost već duže vreme predstavlja problem. Zbog toga će uvesti nova pravila koja će na snagu stupiti od juna. Jedno od njih će biti i zabrana upotrebe zvučnika, jer mogu dovesti do ,,zabune i smetnje."

Venecija je u septembru uvela dnevnu taksu od 5 evra (4,30 funti; 5,35 dolara) za posetioce. Ova taksa, kao i druga pravila koja su uvedena će poboljšati organizaciju grupa u istorijskom centru.

Grad je veličine samo 7,6 kvadratnih kilometara, ali je ugostio skoro 13 miliona turista u 2019, prema podacima Italijanskog nacionalnog instituta za statistiku. Očekuje se da će u narednim godinama broj posetilaca premašiti nivoe pre pandemije.

Ranije ove godine Unesko je rekao da bi grad trebalo da bude dodat na listu ugrožene svetske baštine, jer uticaj klimatskih promena i masovni turizam prete da izazovu nepovratne promene u njemu.

Godine 2021. velikim brodovima za krstarenje zabranjen je ulazak u istorijski centar Venecije preko kanala Đudeka nakon što je brod udario u luku. Kritičari su takođe tvrdili da brodovi izazivaju zagađenje i erodiraju temelje grada, koji pati od redovnih poplava.

Autor: bbc.com