Boriće se dok ne postignu sve ciljeve 😲

Džo Bajden je razgovarao sa izraelskim premijerom i istakao da civili moraju zaštititi.Kao odgovor, Benjamin Netanjahu je rekao da će rat trajati dok se ne ostvare svi izraelski ciljevi. Predsednik Bajden je takođe rekao novinarima da nije tražio od Netanjahua prekid vatre.

Savet bezbednosti UN je u petak odobrio rezoluciju kojom se zahtevaju velike isporuke pomoći Gazi – ali je prestao da poziva na prekid vatre između dve zaraćene strane.​

Pregovori održani u Egiptu ranije ove nedelje, sa namerom da obezbede novo primirje između Izraela i Hamasa, do sada nisu dali rezultate.Palestinski zvaničnik upoznat sa pregovorima o prekidu vatre rekao je za Bi-Bi-Si da je Egipat predstavio novi plan u tri faze koji počinje dvonedeljnim humanitarnim primirjem koje bi moglo biti produženo, tokom kojeg Hamas oslobađa 40 talaca, a Izrael 120 palestinskih zatvorenika.Nakon ove faze usledilo bi formiranje nezavisnog tela koje bi se bavilo humanitarnom pomoći i rekonstrukcijom, kao i sveobuhvatnim prekidom vatre i razmenom zarobljenika.

Ministarstvo zdravlja koje vodi Hamas kaže da jeu Gazi od početka rata više od 20.000 ljudi ubijeno, a 54.000 povređeno. Većina poginulih su žene i deca. Izrael kaže da preduzima korake da izbegne civilne žrtve i krivi Hamas što se ugradio u gusto naseljena područja.

U međuvremenu, IDF je saopštila da jeod petka 14 njenih vojnika poginulo u borbama u Gazi, čime je ukupan broj porastao na više od 150. Odgovarajući na smrt, Netanjahu je povodom toga rekao da rat zahteva veoma visoku cenu od Izraela, ali da nema izbora osim da se nastavi sa borbom. Izrael je saopštio da je 700 palestinskih militanata uhapšeno otkako je započeo svoju vojnu operaciju i invaziju na Gazu sa ciljem eliminacije Hamasa.

Autor: redportal.rs