Rusija spremna da pregovara o Ukrajini

Rusija je spremna da pregovara sa Evropom, Sjedinjenim Američkim Državama i Kijevom, ali samo u skladu sa sopstvenim interesima, izjavio je danas ruski predsednik Vladimir Putin.

- Jeste sjajno što oni u Ukrajini, Evropi i u Sjedinjenim Američkim Državama, koji su agresivni prema Rusiji žele da pregovaraju, ali mi ćemo to učiniti samo na osnovu naših interesa - rekao je on na proširenoj sednici kolegijuma Ministarstva odbrane.

Govoreći o situaciji u Ukrajini, ruski predsednik je rekao da će istorija sve staviti na svoje mesto. "Mi se nećemo mešati, ali nećemo dati ovo što imamo. To bi svi trebalo da razumeju", rekao je Putin, prenosi RIA Novosti.

Prema njegovim rečima, Rusija je bila jedini garant suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine. "Rusija je, stvarajući Sovjetski Savez, jednostavno prenela, zajedno sa stanovništvom, ogromne ruske istorijske teritorije, ogroman potencijal i uložila kolosalne resurse u celu tu teritoriju", istakao je Putin.

Moskva nikada u prošlosti nije nameravala da napadne zemlje NATO-a niti to namerava u budućnosti, izjavio je danas ruski predsednik Vladimir Putin na sednici Kolegijuma Ministarstva odbrane.

Prema njegovim rečima, Sjedinjene Američke Države pojačavaju takozvanu "rusku pretnju" kako bi zadržale svoju slabu vlast na evropskom kontinentu.

- Amerikanci su bili veoma zabrinuti zbog bliskih veza između Rusije i Evrope, jer oni treba da budu gospodari situacije. Stalno su plašili Evropljane: Čuvajte se, zla Rusija je pretnja za vas - istakao je Putin, prenosi TASS.

On je poručio da Rusija nema planove da ratuje protiv Evrope. "Šta bismo mi sa zemljama NATO-a. Ne trebaju nam. Nisu nam bile potrebne u prošlosti, ne trebaju nam sada i neće nam trebati u budućnosti", rekao je on. 

Autor: Tanjug AP