Naglasila da Slovenija podržava ukrajinsku formulu mira i sve mirovne inicijative

Slovenija deli zabrinutost pojedinih političara i eksperata da bi Rusija mogla da započne rat protiv zemalja NATO-a ako pomoć Ukrajini ne bude dovoljna, izjavila je potpredsednica Vlade i ministarka spoljnih poslova Slovenije Tanja Fajon.

- Delim zabrinutost zemalja da bi se ruska agresija u Ukrajini mogla proširiti na susedne zemlje. Zato činimo sve što je moguće da osiguramo mir - rekla je ona u intervjuu za Ukrinform.

Fajon je rekla da je učestvovala na sednicama Generalne skupštine UN i Saveta bezbednosti kako bi pokazala podršku Ukrajini.

- Pre dve godine bili smo šokirani da bi susedna zemlja mogla da napadne Ukrajinu, pribegne tako brutalnoj agresiji - rekla je Fajon i dodala "moramo da uložimo sve napore da pronađemo političko rešenje za rat".

Ona je naglasila da Slovenija podržava ukrajinsku formulu mira i sve mirovne inicijative koje su u skladu sa međunarodnim pravom i Poveljom UN.

- Takođe verujem da nam je potrebna šira međunarodna podrška, posebno sa globalnog juga - dodao je Fajon.

Savet bezbednosti UN je 23. februara održao otvorenu debatu na ministarskom nivou, posvećenu drugoj godišnjici rata Rusije protiv Ukrajine.

Autor: redportal.rs