Naučnici objasnili👇

Ljubitelji piva se često okreću bezalkoholnoj verziji ovog napitka, naročito onda kada nakon izlaska treba da voze, prenosi b92.net.

Međutim, to što je pivo bezalkoholno uopšte ne znači da je ono zdravo.

Pivo je jedno od omiljenih napitaka na svetu: druženje posle posla, gledanje utakmice, proslave bilo koje vrste, sve ove događaje je gotovo nemoguće zamisliti bez piva.

Da je bezalkoholno ili blago alkoholno pivo mnogo pogodnije tle za razvoj bakterija i drugih vrsta patogena, zaključili su američki naučnici u toku jednog eksperimentalnog istraživanja. 

U toku istraživanja naučnici su poredili piva različite jačine, odnosno većeg i manjeg sadržaja alkohola, u koje su dodavali jednu po jednu bakteriju. 

Nakon određenog vremena i držanja uzoraka piva na različitim temperaturama, oni su ispitivali brzinu kojom su se razvijale bakterije i drugi patogeni.

Rezultati su nakon 2 meseca pokazali da su u bezalkoholnom pivu bakterije ne samo preživele, već i otpočele proces razmnožavanja. 

Čak i ukoliko se zanemare sastojci, ono što klasičnom pivu daje potreban stepen zaštite od mikroba jeste specifičan način pripreme: ono se steriliše, pasterizuje i dodatno filtrira, pri čemu potencijalni patogeni prosto imaju minimalne šanse da prežive.

Autor: RT.RS / b92.net