Stručnjaci objasnili razlog 👇

Mnogi čine sve kako bi skratili vreme koje njihova deca provode pred ekranima, ali tehnologija je neizbežan deo naših života, hteli mi to ili ne. Pokazalo se da ona čak može biti korisna ako uključimo titlove dok gledamo serije i filmove.

Henri Voren, suosnivač kampanje Turn on the Subtitles, veruje da bi roditelji trebali uključiti titlove kada deca gledaju nešto, jer im to daje priliku da unaprede svoje literarne vještine, prenosi portal Nezavisne.

Ovaj višestruko nagrađivani stručnjak za inovacije i preduzetnik specijalizovan za obrazovnu tehnologiju, do ovog zaključka je došao na osnovu istraživanja koje je pokazalo da titlovi mogu udvostručiti šanse da deca postanu vešta u čitanju.

- Uključivanje titlova može dati deci priliku da povećaju svoj vokabular i pomoći im da postanu vešti čitači. Ako uključite titlove, tada bi deca za samo godinu dana pročitala isti broj reči koji se nalaze u svim knjigama o Hariju Poteru, Narniji i Gospodaru prstenova, kao i u svemu što je napisao Roald Dahl - izjavio je on za The Times, prenosi Index.hr.

Pomenuto je istraživanje koje je sprovela kompanija Access Education, a njime je otkriveno da prikazivanje popularnih TV crtaća sa uključenim titlovima poboljšava sposobnost čitanja dece u dobi od 4 do 7 godina.

Autor: Nezavisne.com/Index.hr