Severna Koreja je upozorila da će nastaviti da koristi svoja suverena prava

Severna Koreja poslala je dodatne trupe i oružje u demilitarizovanu zonu na granici s Južnom Korejom, nakon što je Seul delimično suspendovao vojni dogovor između dve zemlje, prenosi Rojters.

Južna Koreja je saopštila da je otkrila povećanu aktivnost preko granice, nakon što je Pjongjan protekle nedelje doneo odluku da nastavi sve vojne mere koje su bile zaustavljene nakon potpisa sporazuma 2018. godine, piše Jonhap.

- Trenutno se obnavlja samo nekoliko stražarskih mesta, ali se očekuje da će ih Severna Koreja sve uspostaviti ponovo, kako ona predstavljaju ključne objekte za nadzor - izjavio je visoki južnokorejski zvaničnik, a prenosi Tanjug.

Severna Koreja je upozorila da će nastaviti da koristi svoja suverena prava, što uključuje lansiranje satelita i slanje dodatnih trupa i oružja u demilitarizovanu zonu na granici s Južnom Korejom, piše Rojters.

Ministarstvo spoljnih poslova Severne Koreje saopštilo je da je lansiranje satelita prošle nedelje bilo prouzrokovano potrebom da nadgleda Sjedinjene Države i njihove saveznike, navela je državna novinska agencija KCNA, a prenosi Tanjug.

- Lansiranje je legalno i predstavlja pravo na samoodbranu, na temeljnu reakciju i precizno praćenje ozbiljnih vojnih akcija Sjedinjenih Država i njihovih sledbenika - prenosi KCNA.

Autor: Tanjug.rs