Zaposleni u kompaniji su najavili masovne otkaze ako se ne poništi odluka o smeni izvršnog direktora

OpenAI je postigao dogovor sa Sem Altmanom kojim se Altman vraća na funkciju izvršnog direktora, samo pet dana nakon njegovog otpuštanja.

Zbog velike podrške zaposlenih unutar kompanije, kao i podrške Microsofta, jednog od najvećih investitora kompanije OpenAI, Altman je vraćen na svoju pređašnju poziciju. Naime, zaposleni u kompaniji su najavili masovne otkaze ako se ne poništi odluka o smeni izvršnog direktora.

Cela drama je otpočela otpuštanjem Altmana i postavljanjem Mire Murati na funckiju izvršnog direktora. Samo par dana kasnije, nju je zamenio Emet Šir koji se i sam na toj funkciji zadržao svega tri dana.

Epilog cele situacije je da je Sem Altman ponovo na čelu firme kao i da su odnosi između OpenAI i Microsofta nikad jači. Povratkom Altmana je smenjen određeni broj članova upravnog odbora za koje se smatra da su glavni krivci za ovaj haos.

Određeni stručnjaci smatraju da je cela ova situacija jedan brilijantan marketinški potez koji je nastao kao odgovor na pojavu novih četbotova na tržištu, među kojima se najviše ističe Grok koji je u prethodnom periodu bio u žiži javnosti. Grok četbot je proizvod kompanije xAI u vlasništvu Ilona Muska.

Autor: Redportal.rs