Ova vrsta mesa je proizvedena u laboratoriji od ćelija životinjskog tkiva

Italija je zabranila proizvodnju i prodaju uzgojenog mesa, navodeći kao razlog zdravstvene probleme i potrebu da se očuvaju uzgajivači stoke, čak i ako prodaja ovog proizvoda još nije odobrena u EU. 👇

Italija je tako postala prva zemlja u Evropskoj uniji koja je zabranila uzgojeno meso, proizvedeno u laboratoriji od ćelija životinjskog tkiva.

Zakon koji je odobrio Parlament uz pretnju velikim kaznama zabranjuje i opisivanje proteina biljnog porekla kao mesa.

Mnoge kompanije širom sveta prodaju biljne alternative za meso koje se reklamiraju kao rešenje za etička pitanja u vezi sa industrijskom poljoprivredom i rešenja za životnu sredinu.

Prodaja uzgojenog mesa je zasad dozvoljena u Singapuru i Sjedinjenim Državama, ali ne i u EU, iako su evropske kompanije prikupile sredstva za finansiranje istraživanja za to.

Uzgojeno meso EU smatra novom hranom i ono bi kao takvo, kao i svaki novi proizvod, trebalo da dobije dozvole za stavljanje u promet, kako piše Beta, prenosi 021.rs.

Italijanski ministar poljoprivrede Frančesko Lolobriđida rekao je da uzgojeno meso prekida plemenit odnos između zemlje, čoveka i rada koji nas je milenijumima pratio i omogućavao nam da kultivišemo zemljište.

Italijanska nevladina Međunarodna organizacija za zaštitu životinja smatra je da je novi zakon nepotreban pošto uzgojeno meso’još nije odobreno za ljudsku ishranu u Evropi i stoga se ne može plasirati na tržište.

Autor: 021.rs / Redportal.rs