Pesticid je bezbedan u agrikulturi

Evropska komisija saopštila je da će sama odobriti produženje dozvole za glifosat na još 10 godina posle neuspelog glasanja zemalja članica, prenosi b92.net.

Iako je francuski predsednik Emanuel Makron još 2017. godine obećao da će zabraniti kontroverzni herbicid najkasnije za 3 godine, a potom 2020. godine uveo ograničenu upotrebu glisofata, Francuska je ostala uzdržana na glasanju u EU, piše Politiko.

Makronovo obećanje pokrenulo je žestoku političku borbu u Evropskoj uniji, u kojoj je najrasprostranjeniji pesticid na svetu ponovo odobren za upotrebu od strane poljoprivrednika usled zabrinutosti da je i kancerogen i štetan po biodiverzitet.

Glasanje o proširenju upotrebe glifosata zavisilo je od odluka Nemačke i Francuske, koje su bile u poziciji da utiču na ishod glasanjem protiv.

Foto: Pixabay.com/@PublicDomainPictures

Nemački ministar poljoprivrede Džem Ozdemir, član Zelene stranke, obećao je da će glasati protiv predloženog produženja, ali je bio primoran da se uzdrži zbog podela unutar trostranačke koalicije levog centra u Berlinu.

Njegov francuski kolega Mark Fesneu zalagao se za kraći period obnove od 7 godina, po uzoru na pristup zemalja postepenog ukidanja glifosata tamo gde su alternative dostupne, ali Komisija je taj predlog ocenila kao nepraktičan.

Razvijen od strane američke hemijske kompanije Monsanto 1970-ih glifosat je postao prvi izbor farmera koji žele da očiste svoja polja od neželjenog korova.

Ovaj agrikulturni pesticid povezan je sa povećanom stopom obolelih od raka i Parkinsonove bolesti, ali i sa degradacijom životne sredine.

Evropska hemijska agencija je u svom zaključku 2022. godine iznela da nije pronašla povezanost glusofata sa pojavom raka, iako je zaključila da sporni pesticid može da izazove ozbiljno oštećenje očiju i toksičan je za vodeni život.

Ova procena korišćena je prilikom presude Evropske agencije za bezbednost hrane da ako se koristi kako je priopisano, glisofat je bezbedan za upotrebu u agrikulturi.

Autor: TANJUG / b92.net