Naveo da Izrael zato baca letke, poziva palestinske civile telefonom i upozorava ih da se evakuišu

Izrael čini sve što može kako bi zaštitio civile dok vodi borbe protiv Hamasa u Gazi, što uključuje i bacanje letaka sa upozorenjem da beže, ali dosadašnji pokušaji da civilne žrtve budu svedene na minimum "nisu bili uspešni", izjavio je izraelski premijer Benjamin Netanjahu.

- Svaka smrt civila je tragedija i ne bismo smeli da ih imamo pošto činimo sve što možemo kako bismo civile uklonili od opasnosti, dok Hamas čini sve da ih tamo zadrži - rekao je Netanjahu u četvrtak u intervjuu za Si-Bi-Es Njuz.

On je naveo da Izrael zato baca letke, poziva palestinske civile telefonom i upozorava ih da se evakuišu, što su, prema njegovim rečima, mnogi i učinili. Netanjahu je saopštio da je cilj vojne kampanje u Pojasu Gaze uništenje militanata Hamasa.

- Druga stvar koju mogu da saopštim je da ćemo pokušati da završimo taj posao sa minimalnim civilnim žrtvama. To je ono što pokušavamo da postignemo: minimalne civilne žrtve. Ali, nažalost, nismo uspešni - naveo je izraelski premijer.

Netanjahu je saopštio da je povratak oko 240 talaca koje su palestinski militanti uzeli u prošlomesečnom razornom napadu na Izrael jedan od glavnih ciljeva akcije u Gazi, zajedno sa uništavanjem Hamasa i obezbeđivanjem „da se teroristička pretnja nikada više ne podigne iz Gaze i da Gaza ima drugačiju budućnost.”

- Imaćemo privremeni prekid vatre ako uspemo da vratimo naše taoce. Mislim da ne služi svrsi da to dalje elaboriram - rekao je izraelski premijer.

On je odbio da kaže da li bi pristao da pusti palestinske zarobljenike u zamenu za slobodu izraelskih talaca, prenosi Tajms of Izrael.

- Postoje određene stvari koje držimo u tajnosti dok ne budemo imali šta da kažemo - naglasio je Netanjahu.

On je rekao da Izrael ima "konkretne dokaze" o korišćenju bolnice Al-Šifa u gradu Gazi u vojne svrhe, navodeći da su "vođe terorističke grupe" i "teroristički poslušnici" pobegli iz medicinske ustanove dok su se izraelske snage približavale.

Netanjahu je dodao i da postoje "snažne indicije" da su taoci koje drži Hamas bili u bolnici Al-Šifa u Gazi, ali da više nisu bili tamo, od kada je izraelska vojska pokrenula kopnenu operaciju za ulazak u bolnicu.

- Imali smo jake indicije da su držani u bolnici Šifa, što je jedan od razloga zašto smo ušli u bolnicu - rekao je Netnjahu.

Netanjahu je ponovio da Izrael ima, kako je naveo, "vojnu odgovornost da spreči ponovnu pojavu terora" u Gazi, ali da ne želi da ponovo okupira palestinsku enklavu.

Na pitanje da li će izraelski doseljenici na okupiranoj Zapadnoj obali, koji učestvuju u nasilju protiv Palestinaca biti pozvani na odgovornost, on je odgovorio da je takvo postupanje neprihvatljivo.

- Smatramo neprihvatljivim svako uzimanje zakona u svoje ruke ili vršenje osvetničkog nasilja - poručio je Netanjahu.

Autor: redportal.rs