Udruženje građana podnosi krivičnu prijavu

Koncert poljskog blek metal benda Batuška Krištofa Drabikovskog koji je trebalo da bude održan 23. novembra u Beogradu, otkazan je nakon pritiska javnosti, saopštili su organizatori, prenosi b92.net.

Koncertna agencija Hengtajm koja je organizovala koncert na beogradskom Dorćol Placu, navela je u objavi na Fejsbuku da je primorana da otkaže koncert jer ne može da garantuje sigurnost publike, benda i svih zaposlenih u tom klubu:

- Ulaznice kupljene preko Gigstixa mogu da se vrate u narednim danima na mestu gde su i kupljene, kao i one kupljene putem interneta. Hvala na razumevanju i na svoj podršci - naveli su organizatori.

Iguman manastira Svetog Petra i Pavla kod Mionice, Arsenije, pozvao je nekoliko dana ranije na protest tokom koncerta tog benda uz ocenu da satanistička grupa dolazi u Beograd.

On je u snimku koji je objavio na svojim društvenim mrežama naveo i da, prema njegovim saznanjima grupa na sceni vrši svojevrsno skrnavljenje svetinja.

IZVOR: YT / @official_MonahArsenije_ribnica

Udruženje građana Pravoslavna kultura iz Valjeva najavilo je ranije da će podneti krivičnu prijavu i zahtev za otkazivanje koncerta kojim se vređa javni moral, tradicija, kultura i vera našeg naroda.

Bend Batuška nastao je 2015. godine u Poljskoj, kombinuju blek metal i crkveno pojanje, a njihovi tekstovi su napisani na staroslovenskom jeziku i govore o pravoslavlju.

Autor: BETA / b92.net