Zemlje EU mogu da pregledaju brodove

Evropska unija daće instrukcije Danskoj da pregleda i eventualno blokira tankere koji prevoze rusku naftu kroz njene vode, prenosi b92.net.

Reč je o tankerima koji prolaze kroz danske vode bez zapadnog osiguranja, što po zakonu omogućava zemljama EU da pregledaju brodove koji mogu da predstavljaju rizik za životnu sredinu.

Inicijativa je počela da se razrađuje nakon što su zapadni zvaničnici priznali da skoro nijedna pomorska isporuka ruske nafte u oktobru nije izvršena ispod granice cene za rusku naftu od 60 dolara po barelu, koliko su propisale zemlje G7 i saveznici u okviru antiruskih sankcija.

Zapadni zvaničnici navode da je zahtev da se brodovi propisno osiguraju opravdan, jer se mnoge isporuke ruske nafte obavljaju uz pomoć flote u senci, koju čine stariji brodovi, koji su pod povećanim rizikom od kvara ili izlivanja, što bi moglo dovesti do velike ekološke katastrofe, prenosi Komersant, pozivajući se na izvore FT.

Konvencija UN o pomorskom pravu, koja reguliše pomorsku plovidbu, uključuje odredbe koje dozvoljavaju započinjanje pravnog postupka, uključujući zadržavanje plovila ako postoje dokazi da postoji ozbiljan rizik od oštećenja primorskih oblasti. U praksi, sve će zavisiti od sposobnosti danskih pomorskih vlasti da zaustave i pregledaju tankere.

pročitajte još

RUSIJA: Sve je rešeno!

Autor: BIZNIS.RS / b92.net