Ministarstvo pruža podršku

Ministarstvo kulture raspisalo je danas Javni poziv za učešće u programu Prestonica kulture Srbije za 2025. godinu u cilju unapredjenja kvaliteta kulturnog života jedinice lokalne samouprave, prenosi b92.net.

U okviru programa Prestonica kulture Srbije, Ministarstvo kulture Republike Srbije pruža podršku jedinicama lokalne samouprave ili grupi podnosilaca koji će odrediti među sobom nosioca projekta, da u saradnji sa ustanovama, umetničkim i drugim udruženjima registrovanim za obavljanje delatnosti kulture, pojedincima kao i drugim subjektima u kulturi, unaprede svoje kapacitete u kulturi, ojačaju kulturnu infrastrukturu, kulturnu produkciju, obogate kulturnu ponudu i da se u godini titule predstave jedinstvenim kulturnim i umetničkim programom.

Foto: redportal.rs/Marijana Vasiljević

Titula Prestonica kulture Srbije će izabranim jedinicama lokalne samouprave omogućiti da budu prepoznate kao relevantni nacionalni centar razvoja kulture i na taj način postanu vidljivije na kulturnoj mapi Republike Srbije i Evrope.

Program Prestonica kulture Srbije doprineće i ostvarenju ciljeva Ministarstva koji se odnose na uspostavljanje konzistentne kulturne politike koja obuhvata savremeno stvaralaštvo, kreativne i kulturne industrije, zaštitu i unapređenje kulturnog nasleđa, inovativno korišćenje javnih prostora, kao i unapređenje regionalne i međunarodne saradnje.

Prijave se podnose do 14. januara 2024. godine dostavljanjem popunjenog upitnika, štampano i elektronski.

Konkurs je otvoren za sve jedinice lokalne samouprave osim za gradove Beograd, Novi Sad, Čačak i Užice, odnosno prethodno izabrane Prestonice kulture Srbije.

Autor: TANJUG / b92.net