Netanijahu odbacio sve pozive na prekid vatre

Islamistički militanti će predstavljati pretnju Sjedinjenim Državama i Evropi ako Izrael izgubi sadašnji rat sa Hamasom, tvrdi premijer Izraela Benjamin Netanijahu. Zapadne države će biti sledeće na redu, tvrdi Netanijahu, ako njegova zemlja propadne.

Netanijahu je odbacio sve pozive na prekid vatre, insistirajući da bi to predstavljalo predaju Hamasu.

Netanijahu je u ponedeljak zamolio saveznike Izraela za podršku tokom sastanka sa Šonom Hanitijem, novinarom Foks Njuza, rekavši: „Moramo da pobedimo ne samo zbog nas, već i zbog Bliskog istoka“, kao i „zbog naših arapskih suseda” i svet u celini.

- Moramo da pobedimo da bismo zaštitili Izrael. Moramo da pobedimo da bismo zaštitili Bliski istok. Moramo da pobedimo zarad civilizovanog sveta. To je bitka koju vodimo, i ona se vodi upravo sada. Ne postoji zamena za tu pobedu - nastavio je on i dodao "Ako mi ne pobedimo sada, onda je Evropa sledeća, a vi sledeći".

- Naša borba je vaša borba - kaže Netanijahu. Nastavio je sa tvrdnjom da postoji "osovina terora" između Hamasa u Gazi, Hezbolaha u Libanu, Huta u Jemenu i iranske vlade, tvrdeći da Teheran nastoji da "vrati Bliski istok i svet u mračno doba."

- Na drugoj strani stoji Izrael, moderne arapske države, naravno Sjedinjene Države, sve snage koje žele da vide mir, prosperitet za Bliski istok i za svet - dodao je Netanijahu .

Autor: redportal.rs