Pokazatelji sugerišu da je privredna aktivnost znatno porasla u trećem kvartalu, dok je stopa nezaposlenosti niska

Američka centralna banka FED odlučila je da zadrži referentnu kamatnu stopu u rasponu između 5,25 i 5,5 odsto, na nivou na kome se nalazi od jula. Federalni komitet za otvoreno tržište (FOMC), glavni odbor FED za monetarnu politiku, ovu odluku doneo je jednoglasno.

Kako se navodi na sajtu FED-a, nedavni pokazatelji sugerišu da je privredna aktivnost u SAD znatno porasla u trećem kvartalu, dok je stopa nezaposlenosti niska, a broj radnih mesta raste. Inflacija je i dalje povišena.

- Američki bankarski sistem je zdrav i otporan. Pooštreni finansijski i kreditni uslovi za domaćinstva i preduzeća verovatno će uticati na ekonomsku aktivnost u SAD, zapošljavanje i inflaciju. Obim ovih efekata ostaje neizvestan - navodi se u saopštenju.

Predsednik FED Džerom Pauel je na konferenciji za novinare izjavio da će smanjenje inflacije u SAD na dva odsto potrajati duže vreme, prenosi CNBC.

On je naglasio da američka centralna banka još nije donela nijednu odluku o kamatnim stopama za decembarski sastanak, rekavši da će FOMC uvek raditi ono što misli da je prikladno u datom trenutku.

Pauel je dodao da FOMC u ovom trenutku ne razmatra niti uopšte razgovara o smanjenju referentne kamatne stope.

Autor: Tanjug