Ansambl čine umetnici iz Novog Sada, većinom profesori i saradnici Akademije umetnosti. 🎵

Ansambl Kamerna rezonanca održaće koncert u nedelju 5. novembra u 11 časova na Kolarcu, u okviru ciklusa koncerata Beogradske promenade.

Ansambl čine umetnici iz Novog Sada, većinom profesori i saradnici Akademije umetnosti, dr. um. Vesna Aćimović - sopran, dr. um. Julija Bal - klavir, Maja Grujić - klavir i mr. Bogdan Jovanović - violončelo. Sve kompozicije su koncipirane ili adaptirane za ansambl u sastavu sopran, violončelo i klavirski duo, odnosno klavirski trio.

Foto: Bogdan Jovanović/Bogdan Jovanović

Program Lepota vocalize je koncipiran tako da virtuoznost ljudskog glasa bude predstavljena kao ravnopravni činilac prilikom izvođenja u kamernom ansamblu, ublažavajući razlike između vokalno-instrumentalnog i instrumentalnog izvođenja kao takvog.

Na programu su publici poznate vokalize velikih kompozitora između 19 i 21. veka, ovog puta u autorskom aranžmanu dr. um. Julije Bal, čija je doktorska teza na FMU u Beogradu bila usko vezana za oblast klavirskih transkripcija, u kombinaciji sa kompozicijama 3 domaća autora, ujedno i kolega na AUNS - minijaturama iz ciklusa Otisci prošlosti, instruktivne vežbe za solfeđo adaptirane za umetničko prezentovanje, i kompozicijom Memento kompozitorke Livije Jovčić, zatim kompozicijom Julije Bal pod nazivom Hromatski tango, kao i vokalizom koju je iza sebe ostavio naš nedavno preminuli kolega kompozitor Svetozar Saša Kovačević.

Ansambl je upravo i zvanično za ovaj projekat nagrađen prestižnom nagradom Ibla fondacije (Italija/SAD) večernjim koncertom u Karnegi holu u Njujorku koji će biti održan u maju 2024. godine.

Autor: redportal.rs