Idealan rok trajanja mesa u zamrzivaču varira prema vrsti mesa.

Da li je sigurno jesti meso koje je bilo zamrznuto godinu, dve godine ili čak duže? Ovo je često pitanje koje postavljamo kada slučajno otkrijemo meso na dnu zamrzivača koje je tamo zaboravljeno. Odgovor nije jednostavan. Dok zamrzavanje zaustavlja rast bakterija, važno je preduzeti određene mere predostrožnosti kako biste izbegli rizik od trovanja hranom.

Teoretski, sve namirnice mogu se čuvati u zamrzivaču na neodređeno vreme bez rizika po zdravlje, jer zamrzavanje zaustavlja razvoj bakterija. Međutim, što je meso duže zamrznuto, to više gubi svoja svojstva. Ukus, tekstura i nutritivne vrednosti mogu se promeniti. Zbog toga, iako je moguće jesti meso zamrznuto godinu, dve godine ili više, važno je razmotriti da će njegova svojstva verovatno biti izmenjena.

Idealan rok trajanja mesa u zamrzivaču varira prema vrsti mesa. Uopšteno, meso se dobro održava u zamrzivaču nekoliko meseci pre nego što počne gubiti kvalitet. Evo nekih smernica:

- Jagnjetina ili teletina: do 8 meseci

- Govedina: do 4 meseca

- Mlevena govedina: do 3 meseca

- Meso peradi (piletina i ćuretina): do 6 meseci

- Svinjetina: do 6 meseci

- Šunka/kobasica: do 2 meseca

- Meso divljači: do 8 meseci

- Kuvano meso: 2 do 3 meseca

Ovi rokovi trajanja su okvirni, a mogu se razlikovati u zavisnosti od vrste mesa i načina pakovanja.

Autor: 24SEDAM