Netanjahu obećao da će se boriti do pobede

Prošlo je tačno dve nedelje otkako su militanti Hamasa u zoru izveli iznenadni i brutalan napad na Izrael, u kojem je ubijeno više od 1.000, a oteto, kako se procenjuje oko 200 ljudi.

Od 7. oktobra do danas vode se neprekidne borbe između izraelskih i snaga Hamasa, a strahuje se da bi sukob mogao da eskalira i da se proširi na zemlje regiona.

Hoće li se rat iz Izraela proširiti?

Liban je u petak pozvao Izrael na prekid vatre od 48 sati, ističući da ta zemlja ne želi da uđe u rat. I tokom jučerašnjeg dana ispaljivani su projektili iz južnog Libana na područje Izraela.

Šta je Pojas Gaze?

Egipat je za danas sazvao samit o krizi u Gazi, u trenutku kada postoji sve veći strah od šireg bliskoistočnog rata, ali odsustvo visokog zvaničnika SAD, glavnog saveznika Izraela, i nekih drugih lidera, smanjuje očekivanja o tome šta se tim sastankom može postići.

Na brzinu sazvan samit mira u Kairu, dok sukob i dalje besni, okupiće više arapskih i evropskih šefova država i vlada, zajedno sa ministrima spoljnih poslova uz prisustvo i generalnog sekretara UN Antonija Gutereša, predsednika Evropskog saveta Šarla Mišela i visokog predstavnika Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozepa Borelja, piše Telegraf.rs, prenosi Pink.rs.

Autor: Pink.rs