Premijer Benjamin Netanjahu obećao je da će broj vernika kojima je dozvoljeno da se mole na Brdu hrama u prvoj nedelji Ramazana biti isti kao i prethodnih godina

Dok hiljade muslimana ulaze u kompleks džamije Al Aksa u Starom gradu u Jerusalimu da bi se molili prve noći svetog meseca Ramazana, na video-snimku koji kruži društvenim mrežama vidi se kako pripadnici izraelske granične policije napadaju vernike pendrecima na ulazu u sveto mesto Haram el Šarif, kod Jevreja poznato kao Brda hrama.

Tim povodom izraelska policija je saopštila da radi na omogućavanju slobode bogosluženja na Brdu hrama, istovremeno osiguravajući bezbednost, u skladu sa uputstvima političkog rukovodstva, prenosi RTS.

Premijer Benjamin Netanjahu obećao je prošle nedelje da će broj vernika kojima je dozvoljeno da se mole na Brdu hrama u prvoj nedelji Ramazana biti isti kao i prethodnih godina i da neće biti uvedena nikakva ograničenja za izraelske Arape, poništavajući prethodnu odluku ultranacionalističkog ministra za nacionalnu bezbednost Itamara Ben Gvira, u čijoj nadležnosti je izraelska policija.

Većina arapskog stanovništva Jerusalima, međutim, nema izraelsko državljanstvo i stoga može biti podložna strožim ograničenjima.

Komesar policije Kobi Šabtai rekao je da nastoji da ograniči prisustvo u početnoj fazi Ramazana, dodajući da su mlađi Arapi, bilo da su Izraelci ili iz istočnog Jerusalima, glavni agitatori i da ih stoga treba zabraniti.

Fotografije i video-snimci snimljeni i podeljeni na platformi Iks prikazuju grupe mladića muslimana kojima je odbijen pristup kompleksu Al Aksa i koji se mole u uličicama koje vode do njega i izvan zidina Starog grada.

pročitajte još

Počeo Ramazan 🕌

Autor: Rts.rs